Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου , οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή , ή το λιομάζωμα. Η ελιά παραδοσιακή μαζεύεται με το χέρι , και το μάζεμα της ελιάς αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Στη σημερινή εποχή ευδοκιμεί ακόμη η παραδοσιακή μέθοδος συγκομιδής , με τη βοήθεια ίσως κάποιων νεότερων εργαλείων : τα κλαδιά περνιούνται με το "χτένι" για να αποσπαστεί ο καρπός με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα , ενώ στο έδαφος κάτω από τη ελιά στρώνεται με λιόπανα ή με ειδικό δίχτυ από συνθετικό υλικό.Σκάλες από ξύλο ή αλουμίνιο χρησιμοποιούνται για το μάζεμα των δυσπρόσιτων κλαδιών. Αφού πέσουν οι ελιές από το δέντρο , οι αγρότες τινάζουν τα άκρα των ελαιόπανων ώστε να δημιουργηθούν σωροί , οι οποίοι θα καθαριστούν με το χέρι από χοντρά κλαριά και τσαμπιά προκειμένου να τοποθετηθούν στη συνέχεια σε δοχεία μεταφοράς και σακιά και να μεταφερθούν στον χώρο αποθήκευσης
The olive fruit matures in mid to late autumn, when the harvest begins, or liomazoma. The olive traditionally gathered by hand, and the picking of olives for centuries is significant agricultural activity in many areas of Mesogeiou.Sti thrives even today the traditional method of harvesting, using perhaps some newer tools: the branches passed to "comb "to detach the fruit with greater ease and speed, while the ground under the olive tree covered with liopana or special net made of synthetic material. Ladders of wood or aluminum are used for picking inaccessible branches. After the olives fall from the tree, farmers flick ends elaiopanon to create piles, which will be cleaned by hand from thick branches and bunches to put then in transport containers (buckets, cans, etc.) and sacks and be transferred to storage.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου